2015-04-26

Gluteeniton/ Laktoositon elämä

Moikka,

Avaudun tässä pikkuisen tuon sairastumisen vuoksi, ja koska se on sellaista arkipäivää, uutta arkipäivää. Johon opettelen. Ja koitan selviytyä mahdollisimman mallikkaasti.

Sairastuin ihokeliakiaan n. vuosi sitten, mutta se todettiin vasta nyt sitten maaliskuussa, reilu puolivuotta myöhemmin... jolloin sain sitten kahden ihonäytteen jälkeen ihokeliakian b-lausunnon lääkäriltä. Nonni! Enpä olisi sitäkään uskonut. Ja vielä viime kesänä manailin ystäväni äidille että ei se mikään keliakia ole - joka sitten oli sitä mieltä entisenä  sairaanhoitajana että kyllä se on, mutta se veikkaus osuikin oikeaan. No ainakin löytyy syy järjettömän pahaan ihottumaan, kaulasta alaspäin, sekä ikäviin vatsakramppeihin. Huh! Muistan vieläkin ne krampit  (kyllä siinä itku tuli kun ne iski urakalla, ja kesti tunnin.. ). Ihottumassa oli tuskallisinta se kutina, kuvailen sitä sellaisena tunteena, että iholla kävelisi miljoonia pieniä ötököitä. Iho menee tai meni niin herkäksi, etten voinut kaikki kankaita pitää lähellä ihoa. Ja öisinkin nukuin vain satiinilakanan päällä, koska kaikki muut teki pahaa...

No nyt sitten olen muutaman kuukauden vasta opetellut tähän uuteen ruokavalioon, ja ihan helppoa se ei ole ollut. Välillä keliakia on unohtunut, ja sitä on tehnyt typeryksissään erheitä (Join juhlissa epähuomiossa kotikaljaa..janooni, olin 39 asteen kuumeessa.), erheistä on todellakin opittu, runsaiden kutinoiden ja ihottuman saattelemana..

Tosin koska tämä minun oireilu on hyvin herkkää, niin saan heti ihottumaa jos olen jonkinlaisessa kontaktissa vehnän, ohraan tai ruissin kanssa. Muusta kropasta ihottuma alkaa pikkuhiljaa parantumaan, mutta käsissä ihottuma on melkein koko ajan, välillä hyvänä - muutamana näppynä, tai sitten ihan taas pahana. Nyt sitten koitan välttää jopa huoneita, joissa on ollut viljoja. Eli keittiöt tulisi kiertää...Onpas helppoa. Saan siis ihottuman ensin käsiin, en pelkästään taipeisiin, vaan koko käteen sormista olkapäähän.

Uusin tieto jonka opin, oli se että ei pidä suudella miestä - joka on juuri nauttinut olutta / tavallista leipää tms.  =D Onhan tässä vaikka mitä, mitä pitää ottaa huomioon!

Sain ystävältäni vinkin että sotilaskotilehdessä on hyvä munkkiohje tällaiselle gluteenittomalle, ja osittain laktoosittomalle tyypille. Lainasin siis ohjeen sieltä lehdestä. Ja jaan sen tässä kaikille muillekin jotka kärsii näistä vaivoista, ja haluaa vapunaikaan hiukan herkutella =)



Mukavaa sunnuntaita kaikille!

- Sanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti